Szimbiotikus baktériumok, Baktériumok szállodája az emberi test


Oldal kiválasztása Biológiai egészségmegőrzés — szimbiózis baktériumok és az emberi szervezet között Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az egészség megőrzése, a betegségek szimbiotikus baktériumok.

Erre az élet kényszerít bennünket, hiszen ma a tünetmentes egészségi állapotot a kor előrehaladtával csak gyógyszerekkel lehet fenntartani. Fehér János professzor a testünket ért kihívások okait, és a új felfedezéseket osztott meg a Vény Nélkül című rádiós műsorban. Mi is az a biológiai egészségmegőrzés?

szimbiotikus baktériumok

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az egészségmegőrzése, ami tulajdonképpen megelőzésnek számít, szemben a gyógyszeres kezeléssel.

A mai világban lényeges, hogy az emberi szervezet tudjon alkalmazkodni a rendkívül gyorsan változó körülményekhez. Az alkalmazkodóképesség beszűkülése előbb utóbb működési zavarokhoz majd később betegségekhez vezet.

Mutualizmus (biológia)

A gyógyszerek ebben a fázisban lépnek be életünkben, holott korábban biológiailag lehetőség lenne arra, hogy beavatkozzunk. Tehát azokat a biológiai körülményeket kell megváltoztatnunk, amik az egészség fenntartás szempontjából nélkülözhetetlenek. Új kutatások indultak annak a feltérképezésére, megértésére, hogy milyen kapcsolatban áll az emberi szervezet a vele kölcsönhatásban, szimbiózisban élő mikroorganizmusokkal.

Hozzávetőlegesen trillió mikroorganizmus él az emberi szervezettel szimbiózisban anélkül, hogy bármilyen betegséget hatékony parazita tabletták. Kutatások kimutatták, hogy ezekre a baktériumokra szükségünk van és bizonyos értelemben a fogyasztói társadalom ellene dolgozik a túlzott higiéniával, tisztasággal, baktériumok elpusztításával. Ami első szimbiotikus baktériumok jó dolognak tűnhet, mégis hosszú távon kellemetlen mellékhatásai vannak.

A szimbiózis kölcsönösen előnyös együttélést jelent, tehát ezek a baktériumok bizonyos vírusok és gombák is úgy élnek velünk kölcsönhatásban, hogy nekik is jó és nekünk is jó. Ez a szimbiózis lényege. Az emberi szervezet ad számára táptalajt, termel olyan anyagokat, amik a baktériumok megélhetését tapadását, szaporodását biztosítják, ugyanakkor a baktériumok bizonyos anyagot adnak az emberi szervezetnek, ami viszont az emberi szervezet működésééhez elengedhetetlen.

Kommunikáció egy növény-baktérium kapcsolatban

Tehát a biológiai egészségmegőrzés lényege, hogy ezt a szimbiózist kell erősítenünk. Új felfedezés, hogy bizonyos hatásokhoz nem élő baktérium kell, hanem az élő baktériumból kiszabaduló anyagokra van szükségünk. Ez a feltárás akkor történik meg ha az emberi szervezet termel olyan enzimeket, amelyek ezeket a baktériumokat megölik és feldarabolják. Konkrétan ezt az enzimet úgy hívják, hogy Lizozim, amely az úgynevezett hasznos baktériumok falát széthasítja, apró darabokra töri és ezáltal felszívódásra alkalmassá teszi.

szimbiotikus baktériumok

Így fejtik ki hatásukat. Amikor mi élőflórás készítményeket alkalmazunk, szem előtt kell tartani, hogy ez csak akkor fejti ki hatását, ha ennek szimbiotikus baktériumok egy jelentős része elpusztul és az emberi szervezet hasznosítani tudja. Tulajdonképpen a biológiai megőrzésnek ez a fő lényege. Ez egy szimbiotikus baktériumok fontos kérdés, mert korábban azt hittük, hogy az újszülött az egy steril lény.

Biológiai egészségmegőrzés – szimbiózis baktériumok és az emberi szervezet között

De nem az. Már az emberi sperma sem steril.

  • Helmint a gyógyszeres kezelés során
  • A növény nitrogén anyagcseréje a továbbiakban már nem függ a talaj nitrogén tartalmától, míg cserébe a baktérium a növény fotoszintéziséből különböző szénvegyületekhez —cukrokhoz, szerves savakhoz —juthat.
  • A belek megtisztítása a parazitáktól
  • Ez a szócikk szaklektorálásratartalmi javításokra szorul.
  • Kondorosi Éva rendes tag
  • Baktériumok szállodája az emberi test
  • A szimbiózis a kölcsönös hasznosságon alapuló együttélés.

Ott is vannak bizonyos baktériumok, ahogy a hüvelynyálkahártyán, a méhben, sőt magában a placentában is vannak baktériumok. Szóval ez a kölcsönhatás a baktériumok és az emberi szervezet között sokkal, de sokkal korábban kezdődik. Ez az egyik leglényegesebb kérdése annak, hogy milyen a megtermékenyítés. Ha a férfi spermája vagy a nő méhe nem a megfelelő baktériumokat tartalmazza akkor nem lesz terhesség.

Manapság keveset beszélünk arról, hogy ilyen okok miatt Magyarországon hozzávetőlegesen ezer meddő házaspár van. Egyértelműen kiderült, hogy nem csak a teherbeeséssel hanem a terhesség kiviselésével is szoros kapcsolatban van az, hogy milyenek ezek a baktériumok.

szimbiotikus baktériumok

Számtalan olyan betegség van mely a gyermeket élete során elkíséri és oka visszavezethető a fogantatás ilyen fajta körülményeire. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a császármetszéssel született gyermekek vagy akik anyatej helyett tápszereken nőttek fel, azoknak az immunrendszere nem kapja meg időben azt a stimulust ami a normális fejlődéshez elengedhetetlen. Ennek köszönhető, hogy egész életük során bizonyos betegségekre hajlamosabbak lesznek. Az anyatejjel való táplálás és a hüvelyi szülés során a gyermek találkozhat a környezetben levő baktériumokkal.

szimbiotikus baktériumok

Kisebb valószínűséggel alakul így ki figyelemhiányos betegség, autizmus, gyerekkori elhízás, allergia. A hajlamot azt magát hozhatja a gyermek, de ha ilyen módon megerősödik az immunrendszere ki tudja védeni ezeket? Egyértelmű, hogy van genetikus hajlamosság, de az csak egy a rizikófaktorok közül.

Baktériumok szállodája az emberi test

Ma már egyre többet beszélünk arról, hogy kell a genetikai állomány, de nagyon fontos az, hogy milyen külső impulzusok érnek. Kölcsönösen befolyásolják egymás működését. Bizonyos eseteben elkerülhetetlen a császármetszés, ilyen esetben később is lehet valamit tenni, szimbiotikus baktériumok helyreálljon a dolog?

Igen, anyatejet vagy megfelelő baktériumokkal ellátott tápszert kell adni az újszülöttnek. Bármilyen furcsán hangzik, de hagyni kell azt a gyereket csúszni mászni. Majd megszerzi az immunitását.

A túlzott sterilitás hosszabb távon biztosan nem tesz jót. Az emberi szervezet baktériumflóráját nagyban befolyásolhatja például egy-egy antibiotikumos kezelés. Az antibiotikummal egyre több a probléma, — nem csak az, hogy antibiotikum rezisztencia van, és ez élet halál kérdése a kórházak döntő többségében, — hanem az hogy hosszabb távon is kifejti a hatását.

Például egy hónapos gyermek antibiotikumos kezelése során sok kárt okozhatunk baktériumflórájában, mivel a ma használt antibiotikumok kiirtják — nem csak a kóros baktériumokat, hanem — azokat a baktériumokat is, amikre életbevágóan szükség van.