Papillómák hólyagdaganatok, Pikkelyes hólyag papilloma


papillómák hólyagdaganatok

Pikkelyes hólyag papilloma Tartalom Papilloma qanday kasallik Márta, onkológus A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is.

A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

papillómák hólyagdaganatok

A húgyhólyagdaganatot a fejlett országok előfordulási statisztikáiban a negyedik vagy ötödik helyre sorolják. Sok tanulmány látott már napvilágot a témában, amelyekben hangsúlyozzák a dohányzás oki szerepét, s azt, hogy míg a legtöbb rosszindulatú daganatnál a halálozási statisztikák sokat javultak, addig a húgyhólyagrák 5 éves túlélési esélyei lényegében pikkelyes hólyag papilloma. Melyek a húgyhólyag danagat kialakulására hajlamosító tényezők?

papillómák hólyagdaganatok

A megbetegedéssel összefüggésben álló leggyakoribb okok a dohányzás és a különböző ipari karcinogének. Fokozott a hólyagrák esélye azoknál az embereknél is, akik rendszeresen többgyűrűs aromás vegyületekkel érintkeznek például vegyi- festék- gumi- és fémiparban dolgozók.

papillómák hólyagdaganatok

A húgyhólyag tumorokra nem jellemző a családi halmozódás. Urothelsejtek fedik a vizelet papillómák hólyagdaganatok rendszer további szerveinek vesemedence, húgyvezeték, húgycső belső falát, s ezekdaganatiai is legtöbbször urothelialis rákok. A diagnózishoz képalkotó eljárás szükséges, amely lehet ultrahangos vizsgálat, CT és MR. A beavatkozás során lehetőség van a transurethralis rezekcióra TUR.

A transurethralis rezekció során a húgycsövön keresztül vezetik fel az endoszkópot a húgyhólyagba, és 2D-s kamera képen keresztül navigálva kimetszik az elváltozást, vagy csak szövettani mintát vesznek belőle. Az eltávolított anyagot továbbküldik a patológiára, szövettani diagnózist kérve.

papillómák hólyagdaganatok

A következő ábra az eljárást sematikusan igyekszik bemutatni: A húgyhólyagdaganatok szövettani papillómák hólyagdaganatok A patológiai, szövettani besorolás megkülönböztet nem-invazív és invazív húgyhólyagdaganatokat.

Az invazív urothelsejtes carcinomának két különböző elváltozása ismert: gyakoribb a nem-invazív papillaris tumor, a másik az in situ, amely csak a húgyhólyag belső urothel rétegének nyugtalanságát jelenti. Legtöbbször ez több gócú elváltozás.

papillómák hólyagdaganatok

Nem-invazív urothelsejtes tumorok osztályozása A nem-invazív urothelsejtes tumorok, melyek az alábbi táblázatban láthatóak különféle viselkedést és kimenetelt hordoznak magukban. Helminták mit jelent ez A növekedések időben történő kezeléséhez szükség van egy szakemberrel való konzultációra.

Helminthosporium turcicum.

Húgyhólyag Daganat HU - PD-MIX