Milyen kezelés. Sugár- és kemoterápia


Milyen kezelés való nekem?

Az emlőrák kezelési lehetőségei

Érzékeny a fogam hidegre! Mi lehet vele? Milyen kezeléssel lehet gyógyítani?

papillomavírus és antibiotikumok

A szoba hőmérsékletű folyadékra nincs érzékenység, de a kicsit hűvösebb italra, ételre már majd kiugrom a bőrömből! Nem tart sokáig a fájdalom, de nagyon intenzív. Ennek a panasznak egyik oka lehet, ha a fog nyakáról az íny milyen kezelés, a gyökéri rész szabaddá vált, itt már a fogat zománc nem borítja. Másik lehetőség, ha a két fog közötti területen apró szuvasodás alakult ki, ezt jelzi a fájdalom.

Ilyenkor feltétlenül keressük fel fogorvosunkat, hogy a kicsi lyukat töméssel gyógyítsa meg.

Mit kell tudni a sugárterápiáról?

Előfordulhat hideg érzékenység akkor is, ha nagyon mentholos fogkrémre váltunk, milyen kezelés néhány napos használat után érzékennyé teheti fogainkat, különösen, ha már ínyünk visszahúzódott. A fogkrém leváltásával enyhülni fognak a panaszok. Sok savas gyümölcs, ital fogyasztása után is lehet hidegre érzékeny a fogunk, ilyenkor tiszta vízzel kell kiöblíteni a szánkat evés, ivás után, hígítani kell a savas ételek, italok hatását.

Ha a fog fájdalmat jelez hideg étel, ital elfogyasztása után és ez a fájdalom elhúzódik, nem szűnik meg azonnal, ez mélyebb szuvasodást jelent, vagy akár fogbélgyulladást is jelezhet.

Milyen kezelés való nekem?

A kezelés miatt érdemes minél előbb fogorvoshoz menni, ilyen panasznál sokszor gyökérkezeléssel lehet a fogat meggyógyítani. Érzékeny a fogam melegre! Mi okozhatja a panaszomat?

Mit kell tennem? Meleg étel, ital elfogyasztása után jelentkező fogfájás hátterében nagy valószínűséggel a fogbél elhalása áll. A fájdalmat a gyökércsatornában lévő baktériumok gáztermelése okozza, a gáz a meleg hatására kitágul és ezt a feszítést érzi az ember fájdalomnak. A fogbélelhalás kialakulhat mély szuvasodás, vagy mély tömés miatt, korona alatt is elhalhat a fog, de meleg érzékenységet okozhat régi, vagy inkorrekt gyökértömés is, amikor a csatornában maradtak baktériumok.

Kövessen Minket

Ezekben az esetekben fontos felkeresni fogorvost, ilyenkor a gyökérkezelés, vagy a régi gyökértömés eltávolítása elkerülhetetlen. A kezelés előtt Rtg felvétel készül a fogról, amelyen látszik a fájdalom oka is, gyakran felfedezhető a gyulladás, vagy már a meglévő ciszta. Mi lehet milyen kezelés oka, ha a fogam ráharapásra érzékeny? Várjak, majd elmúlik, vagy keressem fel a fogorvost? Amikor a fog egy kicsit hosszabbnak, magasabbnak tűnik ráharapásra, annak oka a gyökércsúcs körüli gyulladás lehet.

Ez a folyamat magától nem gyógyul meg, sőt a gyökércsúcs körüli elváltozás egyre nagyobb lehet.

akkora, mint a féreg petéje

A diagnózis felállításához Rtg felvétel szükséges, ezen általában már jól látható a gyulladás, vagy a ciszta. Gyökérkezeléssel a folyamat gyógyítható, nagyobb elváltozás esetében a szájsebészeti beavatkozás, vagy fogeltávolítás is szükségessé válhat.

Most készült el a tömésem és mégis érzékeny, fáj a fogam, miért, mit tehetek? A fog tömése utáni érzékenységnek, fájdalomnak számos oka lehet.

Kemoterápia - Tudnivalók

A szuvasodás mélysége nagyban meghatározza a következményeket, így lehet az utókezelés egyszerű, de lehet súlyosabb is. Ha a szuvasodás nem volt túl milyen kezelés, a tömés után mégis érzékeny maradt a fog, annak egyik oka lehet, hogy a tömés kicsit magas maradt, ilyenkor érdemes visszamenni a rendelőbe, hogy a fogorvos korrigálja a magasságot.

Ha ezt nem tesszük meg, a fog később, a túlzott terhelés miatt, akár gyökérkezelésre is szorulhat. Zsibbadtan nehéz megítélni, hogy kényelmes-e a tömés, a fogorvos sem tudja mindig pontosan megítélni, hogy a magassága megfelelő, vagy sem.

A másik milyen kezelés a ráharapási érzékenységnek abban keresendő, hogy a fúrás során a fog belső, dentinnek nevezett szövete is érintett, amely a tömés után néhány napig érzékeny maradhat, általában ez a tünet spontán elmúlik, pirulák embereknek paraziták ellen néhány esetben az érzékenység megmarad.

emberi papillomavírus fertőzés piacán

Ilyenkor vissza kell menni a fogorvoshoz, új tömésre, vagy más tömési technikára van szükség. Ha a szuvasodás közepes nagyságú volt, a tömés után érzékenység, fájdalom jelentkezik, ennek egyik oka lehet, hogy a tömés magaságát nem sikerült jól beállítani, pl.

Sugárkezelés (sugárterápia, radioterápia)

Ebben az esetben a fog ráharapási érzékenységét könnyen meg lehet szüntetni a tömés korrekciójával. Másik oka lehet, hogy a tömés készítése során az anyagában feszültség keletkezett, amit a tömés cseréjével lehet orvosolni. Ha a fogban már mély volt a szuvasodás, az üreg kialakításakor a fogorvos úgy ítélte meg, hogy a fogbél még nem fertőzött, a tömés elkészíthető. Amennyiben a fogbélben már a fertőzöttség nem tud regenerálódni, fogbélgyulladás, majd fogbélelhalás következhet be.

Ezt az állapotot sajnos még Rtg felvétel milyen kezelés sem lehet mindig pontosan megállapítani, hiszen a fogbél állapotát a fogorvos nem látja fúráskor, ha nem nyílik meg a gyökércsatorna. Ilyen esetekben gyógytöméssel esetleg a fog életben tartható, a folyamat visszafordítható, de sokszor a gyökérkezelés már elkerülhetetlen. Korona alatt érzékeny a fogam, mi lehet az oka?

Mit kell tudni a sugárterápiáról?