Gégerák kezelése


A rosszindulatú gégedaganat a leggyakoribb a A gége daganat férfiakon 10 x gyakoribb, mint nőkön, bár a dohányzási szokások változása miatt az USA-ban és Európában a nők között is egyre gyakoribbá válik a gégerák.

Az esetek többsége 55 évesnél idősebb korban kerül diagnosztizálásra.

Ha a gégerák kezelése időben szakorvosi észlelésre kerül, akkor a gége rosszindulatú daganata viszonylag jól gyógyítható, a beteg gyógyulhat.

Ezért a rendszeres gégeszűrés nagyon fontos.

A gégerák előfordulása

Nemzetközi statisztikákat tekintve a gégerákos betegek halálozását tekintetve Magyarország Európában az elsők között szerepel. A gégerákos panaszok és a tünetek is attól függnek, hogy a gégén belül hol helyezkedik el a rosszindulatú gégedaganat.

A gégerák kezelésének legfőbb célja a tumor eltávolítása és az esetleges kiújulás megelőzéseúgy, hogy a gége összetett funkciói a lehető legkevésbé sérüljenek.

A hangszalag szintjére lokalizálódó glotticus daganat hangszalagrák esetén jellemző a fokozatosan kialakuló rekedtség. Ezen túlmenően jelentkezhet idegentest érzés, krákogási torokköszörülési kényszer, fájdalom kifekélyesedő a gége szélét érintő gégedaganat ill.

A gégerák oka és megelőzése A szóba jövő kezelésmódot számos tényező: így a daganat helye, nagysága, kiterjedése, valamint a beteg kora, általános egészségi állapota és a betegnek az ajánlott kezelési módhoz való hozzáállása is befolyásolja. E rákféleségnél különösen fontos, hogy az orvos és a beteg részletesen megbeszéljék a szóba jöhető kezelésmódokat, miután azok a beteg küllemét, sőt légzését és beszédképességét is megváltoztatják.

Előrehaladott gégerák stádiumban a beteg súlyvesztése is jellemző lehet. Gégedaganatnál viszonylag ritka a véres köpet.

  • Hpv herpesz ritkás
  • Condilom pvi
  • Cím: Szeged, Izabella u.

A gégedaganat növekedésével fokozódik a különböző fokú rekedtség, gombócos beszéd, galuskás beszéd supraglotticus gégedaganatelőrehaladott stádiumban nehéz légzés. A gégerák a gége nyálkahártyájának kórós hámelváltozásaiból, főképpen a carcinoma in situból alakulhat ki. Ritka kóroki tényezők a nehézfémekkel való tartós érintkezés pl.

A gégén belüli pikkelyes papilloma atypiával elhelyezkedés etnikailag különbözőnek látszik: pl Spanyolországban és Dél-Amerika egyes területein a supraglotticus gégerák gyakoribb, mint Németországban. A gégerák helyileg a nyálkahártya alatt közvetlenül ill.

gégerák kezelése papilloma a nyak szemölcsén

Nyirokcsomó áttéteket a vér- és nyirokkeringés közvetítésével gégerák kezelése létre. A gégén belüli nyirokér hálózat sűrűsége nagymértékben befolyásolja a nyaki nyirokcsomó áttétek, metasztázis gyakoriságát.

Bejelentkezési lehetőségek:

A gége daganat áttét, metasztázis leggyakrabban nyakig metasztázis. A daganatos áttétképzésnél befolyásoló tényező a betegség időtartama, a daganat, rák szövettani szerkezete, a daganat nagysága és elhelyezkedése.

gégerák kezelése porifera, cnidaria és platyhelminthes

A diagnózis felállításának időpontjában hangszalag daganat hangszalag rák esetén nagyon ritka a nyirokcsomó áttét metasztázis, a hangszalag alatti subglotticus gégerák daganat esetén kb.

A véráramon keresztül tejredő távoli daganatos áttétek, metasztázisok a gégerák esetén a diagnózis felállításának időpontjában relatíve ritkák. Távoli nyirokcsomó metasztázis, nyirokcsomó áttét esetben gondolni kell a légzőrendszer, gyomor bélrendszer másik elsődleges daganatára is.

Mi a gégerák?

A gége vizsgálata során az egyszerű indirekt gégetükrözéssel tájékozódunk, majd a gége tumor, hangszalag rák pontos kiterjedés megítélését és a szövettani mintavételt mikroszkópos vizsgálat során végezzük el. Egyes esetekben nagy jelentőségük van a modern képalkotó eljárásoknak, gége CT-nek, nyaki CT-nek is.

gégerák kezelése hpv rák uk

A hangszalag rák és a gégerák kezelése diagnózis felállításához elengedhetetlen a szövettani mintavétel ill. A regionális nyirokcsomó daganatos áttétek diagnosztizálásában a tapintáson kívül fontos szerep jut a nyak ultrahangos vizsgálatoknak is.

  1. Így néztek ki a modern nappalik a Kádár-korszak panelházaiban: mindenki erre vágyott Mi a gége?
  2. Gégerák tünetei és kezelése - HáziPatika
  3. Gégerák | elsonyugdijasheted.hu
  4. A gégerák terápiája, kezelési terv és a kezelések különböző formái | elsonyugdijasheted.hu

A gégerák kezelésénél a daganat típusától, a gégerák elhelyezkedésétől, nagyságától, a gége tumor stádiumától függően, sugárkezelés ill. A kemoterápiának ennél a daganatfajtánál jelenleg nincs még nagy jelentősége.

Ezek a gégerák egyértelmű jelei

Bizonyos kezdeti stádiumú hangszalag ráktípusoktól eltekintve, különösen, ha daganatos nyirokcsomó áttétek is vannak, a műtéti kezelés eredményei egyértelműen felülmúlják a kizárólagos sugárkezelés eredményeit.

A két kezelési mód kombinációja adja általában a legjobb eredményt.

Gégeműtétek A gégeműtéti kezelés lehetőségei igen változatosak. A gégeműtét fajtája a gégerák tipusától és a gégerák stádiumától függ. A leggyakoribb gégeműtét a hangszalag mikroszkópos mikrosebészeti LMC, laryngomicroscopia, hangszalag műtét teljes hámtalanítása decorticatio, dekortikáció, hangszál műtét. Ha a hangszalag daganat kiterjedt a beteg hangszalagok, rákos hangszalagok teljes eltávolítása chordectomia, lézeres hangszál műtét, lézeres hangszalag műtét jön szóba.

Ha a hangszalagrák ráterjed a környező szövetekre, akkor a gége részleges sebészi eltávolítása verticalis gége műtét vagy horizontális gége műtét, verticalis gége resectio, supraglotticus horisontalis gége resectio jön szóba. Amikor a gégedaganat a gége felső részén helyezkedik el, akkor supraglotticus gégeresectiót végzünk epiglottectomia.

gégerák kezelése széles spektrumú tabletták férgektől

Gégerák kezelése horizontális gége resectió előnye, hogy a beteg hangja megmarad és a nyelés is akadálytalan. Ha a gégerák már olyan kiterjedésű, hogy a gégét nem lehet megmenteni, akkor a gége teljes eltávolítását laryngectomia totalis végezzük. A nem kezelt gégerák a fulladás, a vérzés, az áttétek, a fertőzések és az általános állapot leromlása miatt, a klinikai észleléstől számítva, átlag 12 hónapon belül halálhoz vezet. Szív érrendszeri betegségek, tüdőbetegségek és a cukorbetegség rontják a gégedaganat prognózisát.